FAQ

Har du några andra frågor är du välkommen att höra av dig genom vår kontaktsida.

Finns det separata nybörjarklasser?
Ja men bara för barn i judon. Det har inte funnits något behov av särskilda nybörjargrupper i dagsläget. Dessutom har vi för liten lokal för vår verksamhet, men vi arbetar på att lösa det. Vi har också märkt att våra elever utvecklas snabbare när de tränar med både avancerade och nybörjare. 
 
Kan man tävla?
Ja du kan tävla i samtliga kamsporter inom klubben, dock är det Gracie jiu-jitsu och Judo som är mest tävlingsinriktade stilarna. Är du ute efter ren självförsvarstränings så är det ju-jutsu kai som gäller.
 
Måste man tävla?
Nej vi tvingar ingen att tävla. Vi rekommenderar dock att det eftersom du utvecklas snabbare.
 
Hur gammal måste man vara för att träna hos er?
I judo så kan du börja när du är 8 år i Ju-jutsu kai och Gracie jiu-jitsu kan du börja träna när du är 10 år. På vuxengrupperna är det 14 års gräns med undantag för Gracie jiu-jitsu där åldersgränsen är 15 år.
 
Vad ska jag ta med mig första gången?
Det räcker att du tar med dig långbyxor, t-shirt och en vattenflaska. Ibland det kan det finnas dräkter att låna.
 
Måste man ha dräkt?
Vi rekommenderar att du köper dräkt eftersom många av teknikerna bygger på grepp i dräkten. Du kan använda vanliga kläder men det är stor risk att de går söder. I ju-jutsu kai är det dock inte absolut nödvändigt med dräkt den första terminen.
 
Kan man köpa dräkt hos er?
Vi har ett litet antal dräkter hemma regelbundet i övrigt så hjälper vi dig med var du kan beställa. Till Gracie jiu-jitsu finns det specialdesignade dräkter. Du kan
 
Vad kostar det att träna hos er?
Ju-jutsukai och Judo kostar 300 kr/termin, Gracie jiu-jitsu kostar 600 kr, därtill kommer en medlemsavgift på 50 kr/år. Betalar du 600 kr kan du träna alla tre stilar. Vi har även familjerabatter, prata med din instruktör så får du veta mer.
 
Hu betalar jag avgifterna?
Du betalar mot faktura, har du inte fått någon faktura så måste du säga till.
 
Är det någon skillnad på Brasiliansk jiu-jitsu och Gracie jiu-jitsu?
Nej egentligen inte, vi har valt att kalla det Gracie jiu-jitsu för att visa att jiu-jitsun kommer från familjen Gracie,   Vi vill också markera att vi är länkade till Gracie familjen. Vår huvudinstruktör heter Carlos Gracie Jr och är son till systemets grundare. Gracie jiu-jitsu skapades i självförsvarssyfte och vi i Lidköpings Budoklubb tränar hela spektrumet av jiu-jitsu tekniker, inte enbart sport jiu-jitsu delen.
 
Vad är det för skillnad på era stilar?
Vi rekommenderar att du läser respektive stils sida så får du en ganska bra förklaring. Rent grundläggande kan man säga att Gracie jiu-jitsu är känt för sin markkamp, Judon för sina kast och Ju-jutsu kai för sitt stående självförsvar.
 
Vilken stil är mest självförsvar?
De stilar som lämpar sig bäst för självförsvar är Ju-jutsu kai och Gracie jiu-jitsu Självförsvaret inom dessa stilar påminner om varandra, även om tankesättet skiljer sig lite. Stilar utvecklade i Sverige och Brasilien skiljer sig naturligtvis en aning, precis som kulturen i länderna skiljer sig.
 
Tränar man bara på golvet i Gracie jiu-jitsu?
Nej absolut inte! Många tror att GJJ bara är golvtekniker men detta är långt i från sanningen. Vi tränar mycket nedläggningar, kast och självförsvar tekniker. Vårt mål är att få ner motståndaren på marken men för att kunna göra det så måste man ju kunna nedläggningar.
 
Tränar man slag och spark?
Ja men bara i Ju-jutsu kai, vår stilar är främst greppinriktade, vilket betyder att stilarna bygger på grepptekniker.
 
Hur ofta behöver man träna?
Det beror på din ambitionsnivå, ju mer du tränar desto bättre blir du. Så vill du bli bra bör du träna spå ofta du kan. Vill du träna mer för motion så kanske det räcker med 2 ggr/vecka.
 
Är det säkert att träna hos er?
Jag alla träningar leds av duktiga instruktörer som ser till att ingen skadas. De vanligaste åkommorna är blåmärken. Ibland kan det dock inträffa lite allvarligare skador som översträckning av leder, stukningar, men dessa är väldigt sällsynta.
 
Kan vem som helst träna?
Ja, det är det som är det fina med kamsporter, kampsorten är en individuellsport som gör att du anpassar teknikerna till din kropp, vilket gör att du får med tiden får "din egen stil" som passar dig perfekt.
 
Vart har ni er lokal?
Vi tränar i Idrottens Hus D-hall. Lokalen ligger bakom de stora panoramafönstren på framsidan av Idrottens Hus. Idrottens Hus ligger nära sjukhuset i Lidköping, så följ skyltarna till sjukhuset så hittar du till oss. När du sedan har kommit till Volvo så är du framme, vår lokal ligger mittemot Volvo. Du går in på sidan av Idrottens Hus där också parkeringen finns.
 
Är det konditionskrävande?
Det varierar från träning till träning, man kan dock säga att Gracie jiu-jitsu och Judo är de mest konditionskrävande eftersom de innehåller fightmoment och är ganska tävlingsinriktade. Sedan beror det lite på vilken instruktör som håller i passet, vissa är mer fysiskt inriktade än andra.
 
Kan jag träna även om jag inte är vig?
Ja det är inga problem, man behöver inte vara fruktansvärt vig utan den smidighet du behöver får du när du börjar träna hos oss.
 
Kan man komma och titta på er träningar innan man börjar träna?
Ja, naturligtvis är får du komma titta oavsett om du vill börja träna eller bara titta på när din kompis tränar.
 
Kan man provträna innan man bestämmer sig?
Jag du kan pröva att träna 4 gånger innan du bestämmer dig, sedan måste du betala.