GRACIE JIU-JITSU/BRAZILIAN JIU-JITSU

 

Se dokumentär om Gracie jiu-jitsu här: FILMKLIPP

Gracie jiu-jitsu är en kampsport som de senaste tio åren har revolutionerat kampsportsvärlden. Den har sedan 1925 utvecklats av familjen Gracie i Brasilien, men det var först 1993 som den blev internationellt uppmärksammad genom att Royce Gracie vann UFC. ( The Ultimate fighting championship), där kamsportare från olika stilar möttes. I dag är GJJ en av de snabbast växande kamsporterna i världen, så gott som alla proffsfighters tränar teknikerna, polis och militär använder jiu-jitsun i sin närstridsutbildning och en stor mängd kampsportare har tagit till sig jiu-jitsun och använder den i sina system. Det karakteristiska för stilen är dess effektiva markkamp och dess huvudsyfte är att avsluta kampen på marken med något av den stora mängd olika lås som finns i jiu-jitsu arsenalen. Jiu-jitsun är visserligen mest känd för sin markkamp men det innehåller även en stor mängd nedläggningar, kast och självförsvartekniker. Trots jiu-jitsun mycket höga effektivitet så är den en mjuk stil, vilket innebär att man inte använder kraft mot kraft utan teknik mot kraft. Man bör komma ihåg att stilen skapades av en liten man för att besegra större och starkare motståndare och att detta fungerar har bevisats både i verkligheten och i ringen. Den stora fördelen med GJJ är att vi kan träna i fullkontakt utan att skada varandra, de flesta andra kamsporter har inte den möjligheten.

 

Jiu-jitsun bygger på två enkla principer:

1. Din motståndare kommer att vara större tyngre och starkare än dig
2. En stor del av verkliga fighter slutar på marken.

Statistiken visar att de en stor majoritet av alla verkliga fighter slutar i clinch för att sedan fortsätta på marken, särskilt om det är en som är större än den andre. Om du inte vet hur du ska försvara dig mot en större och starkare motståndare så har du allvarliga problem. Jiu-jitsu är den enda stil som effektivt lär ut hur du ska försvara dig på marken, på gatan finns det inga regler, inga viktklasser och inga tidsgränser. Allt är tillåtet. Du kan ju fråga dig själv vad du skulle göra om du blev omkullvräkt av en större och starkare motståndare som aggressivt slår mot dig med allt han har. De allra flesta stilar har inget svar på detta.


Hur tränar vi?

Det första du behöver förstå är att du måste ha tålamod och disciplin för att bli en skicklig jiu-jitsu utövare. Du klarar dig visserligen ofta bra i många situationer efter endast en termins träning, men för att verkligen bemästra jiu-jitsu krävs det en lång tids träning. Det finns bara ett sätt att bli bättre och det är genom regelbunden träning. Det finns inga genvägar eller hemliga tricks utan allt som räknas är hur många timmar du spenderar på mattan. Ditt mål är att förvandla teknik till en färdighet och en färdighet till en reflex som sitter i ryggraden när du behöver den. Bli inte nedtryckt av detta koncentrera dig i stället på att förbättra dig själv, förbättra dina färdigheter och ha roligt.

Undervisningen hos oss sker i en avslappnad atmosfär, vi har inga konstiga ritualer, titlar eller traditioner utan ägnar all tid åt träning. Vi strävare efter att göra träningen så rolig och omväxlande som möjligt inom vissa givna ramar. Första tiden lär dig att förstå hur jiu-jitsu mekaniken fungera genom ett antal grundläggande tekniker, genom att du förstår principerna så kan du öka ditt inlärningstempo betydligt. Om du sedan har ett öppet sinne utan traditionstänkade så kommer du att om möjligt bli ännu bättre. Det är viktigt att du har ett öppet sinne när du tränar hos oss, för jiu-jitsu är en progressiv stil som genomgår ständig utveckling genom att nya tekniker hela tiden tas in och gamla förfinas för att hela tiden eftersträva maximal effektivitet.

En lektion hos oss innehåller följande moment:

  • Uppvärming
  • Stretching
  • Tekniker
  • Övningar
  • Sparring

En träning kan innehålla kast, nedläggningar, självförsvar, grapplingtekniker med och utan dräkt. Träningen kan kännas relativt tung i början eftersom dina muskler inte har en aning vad kroppen håller på med, men detta går över efter några veckors träning. Du kommer att påtagligt märka en förbättring av konditionen, styrkan och teknikerna inom ett 3-4 veckor. Har du väl kommit så långt så är du fast, det är en garanti!
Lidköpings Budoklubb GJJ sektion tränar direkt under grundarens son Carlos Gracie jr och hans elever flera med världsmästartitlar i bagaget och vi tillhör det största och mest framgångsrika jiu-jitsu teamet i världen. Lidköpings Budoklubb arrangerar dessutom flera seminarier per år där du får chans att träna för mycket duktiga utövare som t.ex. Carlos Lemos Jr, Igor Gracie och Braulio Estima, då har du chansen att verkligen förbättra dig. De instruktörer vi tar hit tillhör den absoluta världseliten inom tävling och instruktion.

Vi tillhör Gracie Barra som är världens största och mest framgångsrika team, teamet leds av Carlos Gracie Jr.  Mer info:  www.graciebarra.se