JU-JUTSU KAI

Ju-jutsu kai är ett modernt självförsvarssystem till stor del utvecklat av stilchefen Hans Greger. Systemet är gjort för att passa den svenska nödvärnslagen. I Sverige finns det ca 8000 utövare av ju-jutsu kai vilket gör det till den enskilt största jiu-jitsu stilen i landet. Vi har också stark organisation med utbildningar och kurser för att säkerställa instruktörernas kvalitét. Dessutom anordnas det en stor mängd läger årligen för barn och vuxna så att du får träna för andra svartbälten graderande runtom i Sverige.

Ju-jutsu i sin grundform är ett effektivt sätt att obeväpnad försvara sig mot en eller flera angripare. Teknikerna, som i huvudsak är defensiva, utgör oftast någon form av greppteknik/blockering och urbalansering kombinerat med slag-, spark- och/eller kasttekniker. Teknikerna går ut på att man snabbt och effektivt oskadliggör sina motståndare. Ju-jutsuns grundprincip är "motståndaren i obalans du i balans".

Alla kan träna Ju-jutsu. Man tränar en individuell idrott i grupp. Träningen kan anpassas efter individen, och man kan också i stor utsträckning välja inriktning på sin egen träning efter några års utövande. Det är många tjejer som tränar Ju-jutsu. En orsak kan vara att Ju-jutsu är den mest självförsvarsinriktade Budoarten. I Ju-jutsu tränar killar och tjejer tillsammans. Skaderisken är mycket liten i Ju-jutsu. Träningen är från första träningspasset inriktad på att förhindra skador, bl a genom fallträning.

HUR TRÄNAR VI?
Ett träningspass kan i stort se ut så här: Uppvärmning, fallteknik, mattbrottning, grundläggande kasttekniker, självförsvarstillämpningar, styrkeövningar och streching. I Ju-jutsu ingår bl a frigöringstekniker, slag, sparkar, blockeringar, kast, sveptekniker, mattbrottning, nedläggningar, fasthållningstekniker och transportgrepp. Alla tekniker är obeväpnade. Däremot tränas försvar mot beväpnade attacker, såsom knivstick m m. Ju-jutsudräkten är av samma typ som används i karate. Vissa föredrar den lite tjockare judodräkten.

BARNTRÄNING OCH GRADER
Vissa klubbar har knatteträning från förskoleålder, och de flesta har träning för barn och ungdomar från 9 år. Vuxensystemet, där även slag- och sparktekniker ingår i de flesta Ju-jutsustilar, brukar gälla från 15 års ålder. Tävlingar förekommer mest för vuxna. Graderingssystemet innehåller följande bältesfärger: Vitt (nybörjare), gult, orange, grönt, blått, brunt och svart. Svart bälte är indelat i tio grader (Dan). Det tar minst fem års träning i vuxensystemet innan man kan testa för svart bälte, 1 Dan.

TÄVLING
Sverige är en framgångsrik tävlingsnation i Ju-jutsu. Det finns två tävlingsformer, en kamptävling som är indelad efter viktklasser, och en partävling där man möter ett annat par. Kamptävlingen är indelad i de tre serierna slag- och spark, kast- och svep samt mattbrottning. Partävlingen är en bedömningstävling där teknikerna skall utföras så perfekt, snabbt och säkert som möjligt, för att sedan jämföras med ett annat par som visar försvar mot samma attacker som det första paret. Det ordnas bl a DM, SM, EM, VM och World Games i Ju-jutsu.